HAS 0 ₺ 0%

ONS 0 $ 0%

GÜMÜŞ 0 ₺ 0%

USD 0 ₺ 0%

Kıymetli Metaller

KIYMETLİ METALLER NEDİR?

Altın, gümüş, paladyum ve platin alaşımlarına kıymetli (değerli) metaller denilir. Kıymetli metaller tarihte para kadar öneme sahiptiler, fakat günümüzde daha çok bir yatırım aracı olarak görünürler ya da endüstri amaçlı kullanılırlar. Kıymetli metal granül, külçe ve sikke şeklinde bulunmaktadır.

Külçe Nedir?

Basitçe söylemek gerekirse, külçe, ağırlığa göre değerlendirilen toplu haldeki değerli metalleri ifade eder. Külçe, sikke de dahil olmak üzere birçok kişi tarafından altın ve gümüş külçeler ve madeni paralar olarak görülür. Gümüş ve altın külçeler ve madeni paralar gerçekten külçe olarak kabul edilirken, külçe tanımı çeşitli değerli metal formlarını kapsar. Tanımını aşırı basitleştirerek yatırımcılar, değerli metaller alımındaki kapsamını ve rolünü sınırlandırırlar. Üretilen her külçe parçasının arkasında bir tarih ve anlam vardır. Külçenin ne olduğunu, hangi yaygın madeni para türlerinin olduğunu, kimlerin külçe satın aldığını ve her bir değerli metali benzersiz kılan şeyin ne olduğunu öğrenme fırsatını web sitemizde sunduğumuz RİMAGOLD Keşfet bölümü yazılarını takip ederek değerli bilgilere sahip olmak, belirli külçe ihtiyaçlarınız hakkında bilinçli bir karar vermenize yardımcı olacaktır.

Külçe, boyutları ve şekilleri değiştiği ve çok sayıda seçenek sunduğu için birçok yatırımcıya hitap eder. Külçe, dünyanın dört bir yanında hem özel hem de kamu darphanelerinde üretilir ve bu da dünya çapında değerli metallerin önemini vurgular. Altın ve gümüş külçe yatırımının cazibesi her alıcı için farklıdır, ancak aralarından seçim yapabileceğiniz çok çeşitli seçenekler herkes için bir anlam ve değer ifade eder. Acemi ve deneyimli yatırımcılar bütçeleri ve yatırım stratejileri dahilinde bir şeyler bulabilirler. Külçe altın ve gümüşü bu kadar eşsiz ve değerli kılan şeyin ne olduğunu iyi anlamak, yatırım hedeflerinizi geliştirmenize ve bu hedeflere ulaşmanıza yardımcı olmak için uzun bir yol kat etmenizi sağlayacaktır. Ülkemizde geleneksel değerli metal boyutları çeşitli ağırlıklarda yaygın olarak tercih edilerek rafineriler tarafından üretilmektedir. Ancak gram külçe tanınan paketli şekilde ve 0.1 ile 100 gram arasında bulunmaktadır. Diğer ağırlıklarda olan külçe 250 ile 1,000 gram yatırımcılara sunulur. Dünya standartlarında kıymetli metal külçeleri 15 kg ağırlıklara kadar üretilir. 

Kıymetli Metallerin Özellikleri

  • Değerli Metallerin Değeri: Değerli metallerin değeri genellikle birlikte anılır. İster altın ister gümüş olsun, ekonomi, arz ve talep, işlem sıklığı ve politik koşullar gibi faktörler külçe değerinde rol oynar. Değeri anlamak, satın alma gücünüzü perspektife koymanıza yardımcı olacaktır.
  • Külçe Şekilleri: Külçe, çubuklar ve yuvarlaklar gibi birçok şekilde ancak geleneksel olmayan şekillerde bile üretilebilir. El dökümü gümüş kalıplanmış çubuklar gibi geleneksel bir yüzeye sahip olmasa da külçe olarak kabul edilir.
  • Madeni Para Türleri: Külçe paralar dünyanın dört bir yanından çeşitli türlerde gelir. Bu yaygın madeni paralar külçe olarak kabul edilir, T.C. Darphane veya diğer ülkelerin darphanelerinin ürettikleri örnek olarak gösterilebilir.
  • Değerli Metal Türleri: Külçe, altın ve gümüşten daha nadir olan platin ve paladyuma kadar uzanır. Sınırlı miktarda olmasına rağmen, platin ve paladyum külçe yatırımcılar tarafından tercih edilebilir.
  • Dikkat Edilmesi Gerekenler: Son olarak dikkat edilmesi gereken önemli husus, kıymetli metal satın aldığınız firmanın şeffaf, güvenilir ve müşterilerine sürdürülebilir hizmet sağlamasıdır. Ürünün markası ne olursa olsun, sonuçta bildiğiniz aracının güvencesiyle tedarik olunuyorsa herhangi bir olumsuz durumda muhatabınızın olması önemlidir.